Geef zakkenrollers geen kans!
Zakkenrollers maken sinds slachtoffers onder winkelend publiek en studenten in het centrum, en de directe omgeving hiervan, van in Maastricht. De aangiftes die de afgelopen dagen bij de politie binnen kwamen, maken wijkagenten Spronken en Bastiaans duidelijk dat de criminelen vooral wanneer het begint te schemeren en later op de avond toeslaan. De wijkagent geeft enkele belangrijke tips waarmee mensen de kans op slachtofferschap verkleinen.
Zakkenrollers werken in drukte en gedrang. Die ontstaan waar groepen mensen tegelijk hetzelfde willen, zoals het dringen bij de bushalte, of rijen rond horeca- en uitgaansgelegenheden. Iedereen dringt naar voren en niemand is alert op z’n directe omgeving. Zakkenrollers dringen ertussen, zoeken het ideale slachtoffer, gaan daar direct achter staan, kijken rond of de kust veilig is en slaan in het gedrang hun slag. Daarnaast neemt ook het fenomeen straatroof toe. Straatroof is een delict waarbij de dader(s) iets afpak(t)(-ken) van het slachtoffer en daarbij geweld gebruikt, zoals bij een tasjesroof. Door enkele simpele maatregelen maak je zakkenrollers kansloos.
Tips ter voorkoming[1]
· Dames: stop geld liever in een hals tasje, onder de jas.
· Heren: stop de portemonnee liever in een binnenzak.
· Houd een tas altijd in de gaten. Ook in winkels…Neem ’m mee naar de paskamer.
· Leg de portemonnee of waardevolle papieren nooit zichtbaar boven in een tas.
· Sluit de tas na gebruik altijd weer af.
· Draag de tas vóór je, met de riem kruislings over de schouder en met de sluiting tegen het lichaam.
· Let extra op als je op drukke plekken bent (bushaltes, treinstations, markten en winkelstraten).
· Spreekt een onbekende je aan? Wees alert. Het kan een poging tot afleiding zijn, zodat een maat tassen of koffers ongemerkt kan wegnemen.
· Neem zo min mogelijk geld op zak. Grote bedragen kun je pinnen.
· Bewaar je pincode nooit bij je pinpas.
· Berg cheques, pasjes en grote geldbedragen buiten je portemonnee op.
· Bel je op straat? Houd dan de spullen dan goed in de gaten. Dieven loeren op dit soort kansen.
· Knoeit iemand op je kleding? Maak het zelf schoon. Weiger vreemde hulp.
Tips voor erna
Voor degene die toch slachtoffer van zakkenrollerij is, hebben wijkagenten Spronken en Bastiaans drie andere tips:
“De eerste: Blokkeer zo snel mogelijk de rekening. Dan kan de zakkenroller er geen geld meer afhalen.
Tip twee: als je weet wáár het gebeurde, ga dan terug naar die plek. Mogelijk vind je de portemonnee terug in een prullenbak of onder struiken. Zakkenrollers houden alleen waardevolle spullen. De rest dumpen ze bij de eerste gelegenheid.
Ten slotte tip drie: doe aangifte. Verzekeringen keren anders niet uit en de gemeenten geven anders geen nieuw rijbewijs of paspoort af. Maar dankzij jouw aangifte kunnen wij ook inspelen op criminele acties. Aangifte gaat snel en gemakkelijk via www.politie/aangifte.nl. Of bel 0900-8844 en maak een afspraak bij het dichtstbijzijnde politiebureau.”
Uw wijkagent
Meer informatie of contact met uw wijkagent? Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.