Beste bewoners en ondernemers,

Komend weekend (31 juli en 1 augustus) vindt IRONMAN Maastricht – Limburg plaats in de regio. Omdat de parcoursen langs onze wijk komen, wilt de organisatie van IRONMAN u hier graag van op de hoogte stellen. Uiteraard kan er contact met ons opgenomen worden als er maatwerk nodig is voor de bereikbaarheid van iemand aan het parcours. Onderstaand vindt u meer informatie over het evenement. Een vergelijkbare brief wordt eind deze week ook langs het parcours verspreid.

Wat is IRONMAN?

Op het programma staan triatlons met drie verschillende afstanden: de IRONMAN 5i50 zaterdag met de olympische afstand van 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen en de IRONMAN 4:18:4 ook op zaterdag met 400 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen en 4 kilometer hardlopen. Deze wedstrijden starten achter elkaar door. Op zondag start de IRONMAN 70.3 met de halve afstand van 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen.

Wat betekent dit voor u

Naast een grandioos sportspektakel brengt het event voor bewoners, ondernemers en bezoekers ook een aantal verkeers- en parkeerbeperkingen met zich mee. Aangezien de binnenstad een klein deel uit maakt van het parcours, willen wij u vragen hier rekening mee te houden. Denk daarbij aan afspraken, visites of feestjes die u wellicht wilt plannen in die periode. Vanzelfsprekend wordt er alles aan gedaan om de overlast tot een minimum te beperken.

Om de onderdelen goed en veilig te laten verlopen, is het parcours alleen toegankelijk voor atleten. Graag zetten wij voor u op een rij wat dit voor alle dagen betekent.

Spoedeisende zorg blijft uiteraard voor alle inwoners gegarandeerd. Met de hulpdiensten zijn afspraken gemaakt over het vrijhouden van nood- en calamiteitenroutes.

Afgesloten parcoursen

De onderdelen vinden plaats op gesloten parcoursen in en rondom de volgende gemeentes: Maastricht, Eijsden-Margraten, Valkenburg aan de Geul, Meerssen, Beek en Stein. In verband met verkeers- en veiligheidsmaatregelen zijn de parcoursen op de volgende dagen afgesloten:

  • Op zaterdag 31 juli van 08.00u tot ongeveer 14.00 uur. (Alleen de gemeentes Maastricht en Eijsden-Margraten)
  • Op zondag 1 augustus van 08.00u tot ongeveer 18.30 uur. (Alle hierboven genoemde gemeentes)


Bovenstaande tijden zijn van begin tot eind. Het parcours wordt achter de laatste atleet geopend, waardoor de daadwerkelijke afsluittijden op een specifieke locatie korter van duur zijn.

Tijdens de afsluitingen is het voor gemotoriseerd verkeer niet toegestaan over het parcours te rijden. Parkeren langs het parcours is tijdens de afsluitingen mogelijk, maar het parcours op- en afrijden is dus niet toegestaan; de politie ziet hierop toe. Woont u aan of binnen het parcours, dan adviseren wij uw auto vóór de parcoursafsluitingen te verplaatsen.

Openbaar vervoer

Op zaterdag en zondag zijn er een paar omleidingen voor het openbaar vervoer. Kijk op 9292.nl of op de website van de vervoerder voor actuele reisinformatie en routes.

Informatie voor ondernemers

Zorg ervoor dat uw klanten, bezoekers, leveranciers en medewerkers tijdig op de hoogte zijn van uw bereikbaarheid. De plattegrond waarop de parcoursen zijn aangegeven, vindt u op https://www.ironman.com/5150-maastricht-limburg-course en kan desgewenst digitaal verspreiden worden door u.

Heeft u nog vragen?

De organisatie van IRONMAN Maastricht – Limburg is in handen van IRONMAN Nederland. De gemeente Maastricht en de provincie Limburg ondersteunen dit sportfestijn. Met de overige doorkomstgemeenten is meermaals overleg gevoerd en ook zij ondersteunen dit evenement.

Meer informatie over oversteekplaatsen, wegafsluitingen en -tijden, plattegronden, omleidingsroutes en de straten die deel uitmaken van de parcoursen vindt u op www.bewoners.ironman.nl . Voor vragen tijdens het event kunt u telefonisch contact opnemen met IRONMAN Nederland/Extra Leisure, bereikbaar via nummer 043 – 351 18 08.

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van het Buurtnetwerk Binnenstad.