Beste buurtbewoners en belangstellende,

Bij deze ontvangt u de laatste nieuwsbrief van een zeer bewogen jaar om u verder te informeren over de binnenstad.

 1. Kerst en nieuwjaarswensen
  Als eerste wensen het bestuur en leden u allen ondanks de huidige maatregelen een fijne kerst en vooral een gezond en gelukkig nieuwjaar! In het nieuwe jaar hopen wij u meer van dienst te zijn dan afgelopen tijd. U bent daarbij altijd welkom om mee te denken over de activiteiten die we voor u kunnen organiseren of mede financieren.
 2. Openbaar Vervoer Zuidkant centrum
  De afgelopen tijd is er een aantal keren overleg geweest met de gemeente over de gang van zaken m.b.t het ontbreken van het OV aan de zuidkant van het centrum. Het buurtnetwerk betreurt momenteel de gang van zaken dat er nog steeds geen bussen rijden door het Jekerkwartier, de Bouillonstraat en Tongersestraat. Ondanks dat de terrassen geen doorgang meer mogen vinden. Deze situatie duurt nu al een half jaar. Er wordt helaas ook nog steeds geen alternatief aangeboden. In de bijlagen ziet u het verslag van de bespreking met gemeente en de motivatie van de gemeente om hier geen oplossing voor aan te bieden op korte termijn. Een belangrijke reden is dat Arriva de omleiding niet dynamische kan inregelen.
 3. Enquête 2020
  Momenteel is de enquête actief en hebben al 37 inwoners van de binnenstad de enquête ingevuld. U kunt deze nog steeds invullen en we zullen de mogelijkheid verlengen tot de tweede helft van januari.De link naar de enquête vindt u hier: https://buurtnetwerkbinnenstad.nl/enquete-2020/
 4. Coronamaatregelen
  Helaas zitten we vanaf dinsdag 15 december in een harde lockdown. Dat houdt dus in dat ook niet essentiële winkels en doorstroomlocaties zijn gesloten in de binnenstad. De winkelopening op de tweede kerstdag was al afgeblazen door Centrummanagement en de gemeente. Men vond het toch onverantwoord en men heeft hier ook rekening gehouden met de wensen van bewoners van de binnenstad.
 5. Verkeer & Handhaving – Fietsparkeren.
  Men ervaart in de binnenstad veel fietsparkeeroverlast.
  De actieplannen voor Fietsen en Fietsparkeren zijn opgeleverd. Momenteel wordt er vanuit de gemeente en Maastricht Bereikbaar gewerkt aan de opzet van communicatie- en bewustwordingscampagne op het gebied van fietsgebruik. De burgemeester en wethouder Krabbendam hebben de aftrap gegeven met een persgesprek. Via de website www.gemeentemaastricht.nl/fietsen kunnen de actieplannen worden gedownload.
 6. Meedenken met het Buurtnetwerk Binnenstad.
  Volgend jaar (eind januari/februari) wil het Buurtnetwerk een digitale bijeenkomst organiseren voor de bewoners die mee willen denken met het Buurtnetwerk. We willen graag weten wat voor u actuele thema’s zijn op het vlak van o.a. leefbaarheid in de binnenstad van Maastricht. Met deze thema’s willen we graag ook in 2021 aan de slag als Buurtnetwerk.   U kunt zich hiervoor aanmelden door een mail te sturen naar info@buurtnetwerkbinnenstad.nl. Bij voldoende aanmeldingen wordt er gekeken naar een geschikte datum om de digitale bijeenkomst via Zoom te organiseren.
 7. Vacature Secretaris
  Sinds de september is er een vacature voor de rol van secretaris. Mocht u hier interesse in hebben dan kunt u zich eveneens melden via info@buurtnetwerkbinnenstad.nl. Dan sturen we u extra informatie over deze rol.
 8. Milieuparken (bericht van de gemeente)
  Aangepaste openingstijden milieuparken rond de feestdagen:

🎅Op donderdag 24 december sluiten de milieuparken om 16.00 uur (in plaats van 18.00 uur). 

🍾Op donderdag 31 december sluiten de milieuparken om 16.00 uur (in plaats van 18.00 uur). 

❌Het Milieupark Beatrixhaven is sowieso gesloten op donderdagen, dus daar geldt geen aanpassing van de openingsuren. 

👉Zaterdag 2 januari 2021 zijn de milieuparken weer open volgens de gewone openingstijden. 

Meer info over de milieuparken: https://www.besteuitafval.nl/

Daarnaast gelden er aangepaste maatregelen op de milieuparken. Onze medewerkers van de milieuparken nemen de juiste maatregelen tegen het coronavirus. Wij vragen bezoekers van de milieuparken dan ook om een mondkapje te dragen en 1,5 meter afstand in acht te nemen. Daarbij moet rekening gehouden worden met langere wachttijden door (mogelijk) toegenomen drukte en aangepaste maatregelen zoals een beperking van het aantal auto’s op de kade.

 

Het bestuur van het Buurtnetwerk Binnenstad

 

Download Verslag Bewoners

Bijgaand het verslag van het overleg met de gemeente van 25 november 2020 over mogelijke oplossingen voor het OV-probleem.

Download Motivatie Gemeente

Bijgaand de motivatie waarom het niet mogelijk is om het busvervoer te hervatten en dat er geen alternatief is.