Beste buurtbewoners en belangstellende,

Hierbij onze nieuwsbrief met de volgende onderwerpen:

  1. Buurtfeest

    Het Buurtnetwerk wil graag in het najaar een ‘Nazomertafel’ organiseren voor de bewoners van de binnenstad en er omheen. Het evenement zal plaatsvinden op woensdag 21 september 2022 in de Lutherse Kerk aan de Hondstraat 14 in het centrum van Maastricht. U bent van harte welkom en u mag het hele gezin meenemen. De toegang is geheel gratis. U kunt zich via deze link aanmelden. Geef hierbij aan met hoeveel personen u komt. Kinderen onder de 13 kunt u apart doorgeven. Aanmelden kan tot en met 15 september 2022.

Het doel van deze bijeenkomst is om kennis te maken met u en eventuele de ideeën die u heeft of problemen te bespreken die u ervaart met uw directe (woon)omgeving. Het zal niet ontbreken aan hapjes en drankjes. Voor passende ambiance zal ook worden gezorgd. Zoals eerder vermeld is het evenement volledig gratis, maar niet vrijblijvend. Als u zich heeft opgegeven, verwachten wij u ook (tenzij u zich weer afmeldt).

  1. Wonen in de Binnenstad door Hans Schmidt

Wat is er heerlijker dan wonen in de binnenstad van Maastricht. Gezellige terrassen, een gevarieerd winkelbestand en dit alles onder handbereik. Maar het heeft ook een keerzijde. Wonen in de binnenstad vereist ook tolerantie ten aanzien van geluidsoverlast, fietsen op de stoep en beperkte parkeermogelijkheden.
Met betrekking tot geluidsoverlast moeten we ernstig rekening met elkaar houden om het woongenot van een ander niet te schaden. Natuurlijk, studenten hebben een ander levensritme dan bewoners die ‘s morgens weer vroeg naar hun werk moeten of oudere kwetsbare bewoners. Maar dit neemt niet weg dat verwacht mag worden dat na 11.00 uur een zekere mate van rust in de stad heerst. Alle permanente bewoners hebben begrip voor het ‘studentenleven’ maar de studenten moeten ook rekening houden met bewoners die gesteld zijn op hun nachtrust.
Nogmaals het hoeft niet in absolute zin stil te zijn maar aanpassing van geluiden op straat of muziek van geluidsinstallaties klinkend uit openstaande ramen moet zich sterk beperken na 11.00 uur.

Studenten zijn meesttijds passanten maar dat neemt niet weg dat ze zich moeten aanpassen aan regels die wonen in een historische binnenstad met zich meebrengt. Dus geen geluidsoverlast, vuil op straat gooien en fietsen achteloos en op hinderlijke wijze zetten. Afspraken maken met studenten is moeilijk. De student van vandaag is niet de student van morgen. Maar met elkaar hebben we de verantwoordelijkheid om te zorgen dat wonen in de binnenstad heerlijk is en blijft. We moeten voorkomen dat er verloedering optreedt en onze binnenstad verwordt van mooie binnenstad tot een uitgewoonde studentencampus.
Hier ligt een verantwoordelijkheid voor ons allen, waarbij we niet altijd kunnen rekenen op een handhavende overheid.

  1. Komende evenementen zoals Rieu en Festival Maas

Als Buurtnetwerk zijn we blij dat na 2 jaar van afwezigheid de traditionele evenementen weer te kunnen verwelkomen op het Vrijthof. De concerten van André Rieu zijn van donderdag 7 juli tot en met zondag 31 juli. Hierbij zijn vanaf donderdag (m.u.v. het laatste weekend, dan is het vanaf vrijdag) tot en met zondag de avondconcerten op het Vrijthof. De buurtbewoners van Het Vrijthof en de omliggende straten hebben een brief van de gemeente ontvangen. In de bijlage vindt u mee informatie hierover. Actuele informatie vindt u op de website van Maastricht Bereikbaar.

Van 8 tot en met 11 september vindt Festival Maas plaatst. Dit festival is in de plaats gekomen van het Parcours. Meer informatie hierover vindt u hier.

  1. Stand van zaken m.b.t. de OV Binnenstad-Jekerkwartier

Onlangs zijn de college-besprekingen afgerond en is er een nieuwe coalitie gevormd. M.b.t. de OV in de binnenstad hebben we gewacht tot bekend is, wie de nieuwe wethouder mobiliteit wordt. Onlangs is een voorstel ingediend. Het voorstel vindt u in de bijlage en hopen dat er nog genoeg tijd is om onze wensen te kunnen implementeren in de nieuwe dienstregeling van 2023.

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van het Buurtnetwerk Binnenstad.